Vad är hälsokost?

Hälsokost har blivit en term som dyker upp överallt idag: I medier, affärer, på gymmet och i matvarubutiker. Men vad är det egentligen? Det beskriver vi här! Utförlig fakta finns också via livslust.tips som tar upp allt inom hälsa.

Nyttig mat

Termen hälsokost i allmänhet används för att beskriva livsmedel som anses vara till nytta för hälsan, utöver en normal hälsosam kost som krävs för människans näring. Hälsokost används ibland som ett samlingsnamn som omfattar naturliga livsmedel , ekologiska livsmedel och ibland kosttillskott. Sådana produkter säljs i hälsokostbutiker eller i livsmedelsbutiker under avdelningen organiskt eller hälsa.

Hälsokost kan också hänvisa till så kallad functional food: livsmedel som har en viss funktion eller hälsofördel, till exempel att konsumtionen av livsmedlet kan förebygga en viss sjukdom.

Hälsokost är en definitionsfråga

Dessutom hälsokost används ibland i motsats till skräpmat, vilket kan vara hög i kalorier, men har lite andra näringsvärde. Hälsopåståenden beskriver en relation mellan ett livsmedel och en minskad risk för en sjukdom eller hälsorelaterad kondition. I allmänhet har dock förhållandet mellan hälsofördelar och vissa livsmedel inte utvärderats av nationella tillsynsmyndigheter. Dessutom har forskning som finansieras av tillverkare eller marknadsförare som kan ligga till grund för sådan marknadsföring påståenden visat sig resultera i gynnsammare resultat än oberoende finansierad forskning. Det finns ingen exakt definition för hälsokost vilket lett fram till att det råder en stor frihet för säljarna att definiera sina egna varor som hälsokost. Så vad som är hälsokost och vad som säljs i en hälsokostbutik är än så länge en definitionsfråga som är upp till var och en att besvara.